• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Koop hier je ratten NIET!

Kim Custers
  | 
17 november 2022

Het meest vervelende.. vertellen wat iemand niet moet doen! Althans, dat vind ik. Want ik houd niet van negativiteit. Maar ik houd wel van eerlijkheid en dat mensen 100% goed omgaan met hun dieren. Mijn missie is dat iedereen goed voor hun huisdier kan/gaat zorgen en daarbij vind ik het ook belangrijk dat de fokker daar ook aan mee doet. Daarbij is niks zo belangrijk als een goede start voor rittens! Althans als je ze tam wilt hebben en sociaal naar mensen..

Als ze op jonge leeftijd amper met mensen in aanraking zijn geweest is de kans groter dat ze minder tam worden of minder sociaal naar mensen zijn/worden. De meeste mensen kiezen voor ratten, juist omdat ze zo sociaal zijn (naar mensen) en dat je er leuke dingen mee kan doen. Het zou vervelend zijn als je ratten op een plek koopt waar ze niet goed met ratten omgaan en waardoor ze minder tam, aanhankelijk of sociaal zijn.

Wanneer komt een fokker op deze lijst?
Als er meerdere serieuze meldingen zijn gekomen! Belangrijk is hierbij: ik zet niet zomaar fokkers op deze lijst! Als ik geen klachten heb gehad over iemand dan staat deze fokker ook niet op dit lijstje. Als ik zelf niet tevreden ben over hoe iemand met de ratten omgaat, komt hij ook niet op deze lijst (tenzij ik meerdere serieuze klachten krijg van andere).
Wat zijn serieuze meldingen?
Als de dieren niet goed verzorgd worden, denk hierbij aan dat de kooien vies zijn (overal poep ligt) of dat er meerdere dieren ziek zijn én niet behandeld worden. Als je rittens te vroeg mee krijgt (ze moeten minimaal zes weken oud zijn en echt minimaal 100 gram wegen) of als je zieke rittens mee krijgt.

De lijst waar je beter geen ratten kunt kopen:

Dierenwinkels en tuincentrums

Dierenwinkels en tuincentrums kopen dieren bij een handelaar. Handelaren krijgen de dieren van kwekers. Je merkt nu al dat deze dieren een paar keer verhuisd zijn, vaak op jonge leeftijd.
Een goede hobbyfokker/rattery wilt weten waar de ratten naar toe gaan, ze willen weten of de ratten goed verzorgd worden, of ze ziek worden en hoe ze ontwikkelen! Kwekers hebben daar geen tot weinig behoefte aan. Ze kweken vaak dieren als voedseldieren, het maakt hun minder tot niet uit hoe oud ze worden en of ze snel ziek worden als de dames maar genoeg rittens krijgen! Want dat levert geld op.. De dames worden vaak uitgebuit bij kwekers. Ze zitten met een aantal in één kleine bak, zonder speelgoed, zonder hangmatjes etc. Daarnaast moeten ze nest na nest groot brengen en als ze te weinig rittens ‘geven’ dan worden ze opgevoerd. Daarnaast worden deze ratjes niet handtam omdat ze alleen uit de bak worden gehaald als een kweker de bak moet schoonmaken.
Klachten:
Ratjes die te jong zijn verhuisd, ze hebben weinig tot geen weerstand en worden snel ziek. Daarnaast kan het weken tot maanden duren eer dat ze gewend zijn aan mensen. Als ze al kunnen wennen aan mensen..

Kleinveefokkerij

Kleinveefokkerij is een soort dierenwinkel, maar probeert over te komen als een rattery of hobbyfokker. Op de website staat wat informatie waardoor sommige mensen vertrouwen krijgen.
Klachten:
In één jaar tijd heb ik vijf mensen met klachten bij me gehad. Iemand had er ratten gehaald, ze dacht dat ze geen goed gedrag vertoonde/ziek waren maar ze heeft er nooit reactie op gehad. Een ander heeft zelfs een melding gedaan over dierenleed, haar ratjes waren totaal niet tam, gilde als ze haar ratjes op wou pakken, beten soms uit angst en uiteindelijk kon ze een beetje aaien. Na een half jaar kreeg een van de ratjes een hypofysetumor en heeft ze hem in moeten laten slapen. De ander bleef abcessen krijgen en hebben ze daarom ook in laten slapen. De rest van de klachten zijn: overleden ratje na een paar weken, bijten, niet tam en slecht of geen contact als er dingen mis zijn.

Heb je zelf serieuze klachten over een fokker? Deel ze dan! Ik vind het fijn om mensen zo goed mogelijk in te kunnen lichten!

Reality check:
Het kan altijd gebeuren, ook bij een goede fokker, dat er een ratje bij zit die oppakken niet zo leuk vind (en piept), die een tumor krijgt, na een aantal weken overlijdt of wat sneller ziek wordt. Ieder ratje is een individu en er kan altijd wat gebeuren! De vraag is ook hoe een fokker er mee om gaat en hoe goed dat diegene jou daarin begeleidt. Ik heb een lijst gemaakt met aangesloten rattery’s, een blog gemaakt over ‘Rattery uitkiezen‘ en een YouTube video gemaakt hoe je een rattery uit kunt kiezen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen!

Artikel uit de categorie:
Rattery's

0 Reacties op "Koop hier je ratten NIET!"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 K. Huggies