• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Is een rat wat voor mij?

Kim Custers
  | 
12 juni 2022

Ratten zijn erg slim en super sociaal, maar past dat wel bij jou? Hoeveel geld kosten ratten nou eigenlijk en hoeveel tijd kost het om ze te verzorgen? In deze blog vertel ik daar meer over!

Waarom zijn ratten zo leuk?

Sociaal

Slim

Speels en/of knuffelig

Ratten zijn leuke huisdieren om veel redenen! De eerste reden is omdat ze erg sociaal zijn. Ratten zijn sociaal naar elkaar toe, ze leven in groepsverband en doen ook veel samen. Maar ze zijn ook erg sociaal naar ons toe en dat zie je niet bij veel knaagdieren. Ik denk dat dat komt omdat ze ook erg slim zijn, ze willen graag dingen ontdekken, onder andere ons! Daarnaast lijkt het dat ze echt contact zoeken met de mensen, veel ratten vinden het leuk om te spelen en knuffelen. Zoals ik al zei, ze zijn ook erg slim. Erg leuk als je het leuk vindt om een dier te trainen! Het zijn net kleine hondjes en je kunt ze echt van alles leren! Naast dat ratten slim en sociaal zijn, zijn ze vaak speels of knuffelig. Jongere dieren spelen vaak liever dan dat ze bij je komen liggen, terwijl de oudere dieren het vaak heerlijk vinden om lekker geaaid te worden.

Wat heb je allemaal nodig?

  • Een kooi
  • Inrichting
  • Reismand
  • Voedsel
  • Verrijking
  • Tijd
  • Geld

Hoeveel geld kosten ratten?

Ratten kunnen een hoop geld kosten. De aanschaf van een rat ligt bij een goede rattery vaak tussen de €15,- en €25,-. Geld op een kooi kun je besparen door de kooi zelf te maken of hem tweedehands te kopen. Voor een nieuwe goede kooi ben je rond de €100,- of meer kwijt. De inrichting van de kooi kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt in ‘gewone’ winkels mandjes halen die je bevestigt in de kooi en je kunt oude kleren of doeken ophangen. Je kunt ook hangmatjes in een dierenwinkel kopen, alleen ben je dan wat meer geld kwijt, als je liever mooie hangmatjes wilt (en geen doeken) dan kun je ze ook zelf maken. Er moeten in ieder geval genoeg slaapplekken zijn voor de ratten dus daar mag je best creatief in zijn!

Op de bodem van de rattenkooi hoort goede bodembedekking of een biobak. Afhankelijk van welke kooi je hebt en welke bodembedekking je kiest kost de bodembedekking vanaf €5,- per maand. Het voer kost ongeveer €10,- per maand voor twee a drie dieren, met de extraatjes erbij gerekend. Uiteraard ligt dit ook aan welk voer je kiest en welke extraatjes je ze geeft.
De grootste kostenpost kan de dierenarts zijn, helaas.. Ratten zijn redelijk gevoelig om ziek te worden, dus het is zeker raadzaam om geld achter de hand te hebben om naar een dierenarts te kunnen. Vaak is een consult rond de €35,- en dan komen de eventuele medicijnen er nog bij. Een operatie + medicijnen kost al gauw tussen de €100,- en €150,- (denk bijvoorbeeld aan een operatie voor een tumor). Een castratie man kost rond de €90,- en een castratie voor een vrouw vaak tussen de €150,- en €200,-.

Tijd

Ratten kunnen veel tijd kosten, dit ligt aan jezelf maar ook aan de ratten en wat je met ze wilt bereiken. Heb je bange ratjes, dan zal je meer tijd moeten besteden om ze tammer te krijgen. Wil je ze graag iets moeilijks leren, dan heb je daar ook meer tijd voor nodig. Sommige mensen knuffelen en spelen twee uur per dag met ze en sommige een uur per dag. Hoe tammer jij de ratjes wilt hebben, hoe meer tijd dat je aan ze zult moeten besteden. Hoe groter de kooi is die je hebt en hoe leuker je hem in wilt richten, wat absoluut goed is, maar hoe meer tijd het kost om alles schoon te maken. Veel mensen zijn meer dan een (half) uur bezig met schoonmaken per week.

Conclusie

Ik vind ratten de leukste huisdieren die je thuis kunt houden! Maar dat komt omdat ze bij mij passen, ik vind het verzinnen van nieuwe spelletjes leuk, het knuffelen en spelen met ze. Daarnaast vind ik het niet erg om de kooi schoon te maken en weer opnieuw in te richten. Ratten houden kost meer tijd en werk dan bijvoorbeeld het houden van hamsters, maar dat krijg je ook terug! Het sociale en aan de deur staan wachten als je er eindelijk bent, het zijn net kleine hondjes die het liefste veel aandacht willen en alles willen onderzoeken!

Andere blogs

Wil je weten hoe je een rattery kan uitkiezen? Lees dan de blog ‘Rattery kiezen‘!
Tamme ratten zijn zo leuk! Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan de blog ‘Tamme ratten zijn leuk!‘.

Artikel uit de categorie:
Tamme ratten

0 Reacties op "Is een rat wat voor mij?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2023 K. Huggies